150 000 източноевропейки гледат болни хора в Германия

1370
150 000 източноевропейки гледат болни хора в Германия

Милион и половина болни германци се нуждаят от постоянни грижи. В около 10% от тези домакинства работят източноевропейки. За този тежък труд трудно се намират германски болногледачи, а и цената им не е за всеки джоб...

До 7 000 евро на месец може да струва 24-часовата грижа за възрастните хора, когато се извършва от професионалисти, обучени в Германия. За голяма част от домакинствата подобни разходи са немислими. Затова единственото им спасение е да наемат жени от Източна Европа. Една от тях е Мария, тя е унгарка и всъщност е социален педагог по образование, затова в Германия не би имала право да работи като болногледачка.

На ръба на легалността

Официалното й наименование в семейството, в което се грижи за двама старци в Бон, гласи "домашна помощница". Един път на ден в дома пристига германска болногледачка - тя мери кръвната захар, поставя инжекции с инсулин и раздава необходимите медикаменти. Останалото се върши от източноевропейки. В повечето германски семейства нещата стоят именно така.

Според преценки на експерти, в Германия в момента има до 150 000 жени от Източна Европа, които си изкарват хляба по този начин. По-голямата част от тях работят нелегално. Малцина са онези, които разкриват собствена фирма, или пък са пристигнали с посредничеството на Германската служба по труда. Ако работата им е легализирана, официален работодател се явява семейството, в което живеят:

"Домашната помощница е длъжна да внася социални осигуровки. Тя е правно осигурена и разполага с нормален трудов договор за 38,5 часа труд на седмица, има право на отпуск и на почивки през деня. Въпросът е обаче, че това са неща, които трудно могат да се гарантират. Ако възрастният човек постоянно се нуждае от помощ през нощта и през деня, въпросът е дали домашната помощница наистина е работила само 38,5 часа на седмица или доста повече?"

Поясненията са на проф. Михаел Исфорт, който е детайлно запознат с нуждите на германския пазар. Друга трудност при изготвянето на легалните договори е тази, че семействата са вкарани в ролята на официални работодатели, с всички произтичащи от това предимства, но и недостатъци: те са принудени например да се справят със значителни бюрократични спънки, да изготвят сложни трудови договори, да си контактуват с различни служби и да съставят данъчната декларация.

Тежък труд срещу 900 евро на месец

Затова много от семействата тръгват по друг път: те наемат домашна помощница чрез фирми в източноевропейските страни. Тогава домашните помощници плащат данъци и социални осигуровки в родината си. Германският работодател само праща на фирмите договорените суми, половината от които по правило остават у самите жени.

Мария от Унгария например работи за 900 евро на месец. Германското семейство привежда към фирмата ежемесечно 1 880 евро. Без Мария и хилядите други жени от Източна Европа болните в Германия щяха много да закъсат, казва проф. Исфорт: "В момента ние изобщо не бихме могли да осигурим професионална грижа за възрастните и болни хора в Германия. Ако жените от Източна Европа по някаква причина внезапно си останат у дома, вместо да идват при нас на работа, ситуацията в Германия ще стане извънредно тежка..."

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ldeo
# 0
18:09 | 7 September 2010
да дотук ни докараха да им гледаме Фашистите осрани опикани и омазани олигофренчета за жълти евро докато мангалите итърчулята в българиа са си направили собствени държави
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg