1535 км пътна мрежа модернизират по „България – Транзитни пътища V”

786
1535 км пътна мрежа модернизират по „България – Транзитни пътища V”

На Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” ще бъдат преотстъпени средствата от заема от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по проекта „България – Транзитни пътища V”, предвижда одобреният проект на споразумение за преотстъпване на средствата между ЕИБ и правителството и Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Клаузите от споразумението дават възможност средствата да са на разположение на Фонда за теглене на траншове от името на заемополучателя и за извършване на разплащания по проекта.

Общата стойност на „България – Транзитни пътища V” е 705 млн. евро, съобщават от правителствената информационна служба. От тях 380 млн. евро са заем от ЕИБ, а 325 млн. евро са национално съфинансиране.

Проектът включва строителство, консултантски услуги и надзор на пътни участници. Ще бъдат модернизирани 1517 км пътна мрежа и ще бъдат изградени 18 км. Новите участъци са обходни пътища на Ямбол, Български Извор и Луковит. Целта е подобряване на пътната мрежа, подмяна на хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация и осигуряване на по-добро отводняване на пътното платно. Това ще доведе до намаляване на транспортно-експлоатационните разходи, повишаване на безопасността и сигурността на движението и т. н.

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” се задължава да спазва всички бюджетни процедури и да изпраща информация на Министерството на финансите, свързана с усвояването на средствата, изпълнението на проекта и изплащането на заема.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg