16% от българите вече са емигрирали, още 20% се канят да го направят

2198
16% от българите вече са емигрирали, още 20% се канят да го направят

Възможно е до края на годината безработицата в България да достигне 18-19 процента. Това заяви днес Шарън Бъроу - генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите /МКП/, на откриването на международната конференция "Заетост и доходи - диалог за растеж и по-добро бъдеще на България", цитирана от БТА. Форумът е организиран съвместно от МКП, КНСБ и КТ "Подкрепа". Неговата цел е търсенето на различни и по-ефективни начини за постигане на икономическа стабилност и развитие на България.

Шарън Бъроу отбеляза, че в страната ни са загубени много работни места в следствие на рецесията от 2009 - 2011 г. Заетостта върви надолу, процентът на безработицата се е удвоил, отчете Бъроу. За 2011 по данни на Агенцията по заетостта тя е 11.2 процента /бел.авт/.

Бъроу отбеляза, че шестнадесет процента от българите през 2009 г., а и след това са емигрирали от страната и добави, че още 20 на сто от българите в активна възраст биха искали да напуснат страна. Затова според Бъроу е изключително важно да ситуацията в страната да се подобри, така че хората да останат в нея. Изключително ниска е минимална работна заплата от 96 евро на месец за България, което е половината от заплащането в Полша, Словения и Литва, посочи Бъроу. Тя отбеляза че, работникът трябва да оцелява с 3.96 евро на ден, което според нея е невъзможно.

Според Йозеф Ниемец - заместник -генерален директор на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, над 40 процента от населението на ЕС живее на границата на бедността. Най-уязвимите са възрастните, младите и дори децата, отбеляза Ниемец. Според него обаче проблемът не е само български, а се отнася за цяла Европа. Изход от ситуацията може да бъде намерен в поддържането на устойчиво икономическо развитие и разкриването на качествени работни места, отбеляза Ниемец.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg