16% от българите вече са емигрирали, още 20% се канят да го направят

2242
16% от българите вече са емигрирали, още 20% се канят да го направят

Възможно е до края на годината безработицата в България да достигне 18-19 процента. Това заяви днес Шарън Бъроу - генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите /МКП/, на откриването на международната конференция "Заетост и доходи - диалог за растеж и по-добро бъдеще на България", цитирана от БТА. Форумът е организиран съвместно от МКП, КНСБ и КТ "Подкрепа". Неговата цел е търсенето на различни и по-ефективни начини за постигане на икономическа стабилност и развитие на България.

Шарън Бъроу отбеляза, че в страната ни са загубени много работни места в следствие на рецесията от 2009 - 2011 г. Заетостта върви надолу, процентът на безработицата се е удвоил, отчете Бъроу. За 2011 по данни на Агенцията по заетостта тя е 11.2 процента /бел.авт/.

Бъроу отбеляза, че шестнадесет процента от българите през 2009 г., а и след това са емигрирали от страната и добави, че още 20 на сто от българите в активна възраст биха искали да напуснат страна. Затова според Бъроу е изключително важно да ситуацията в страната да се подобри, така че хората да останат в нея. Изключително ниска е минимална работна заплата от 96 евро на месец за България, което е половината от заплащането в Полша, Словения и Литва, посочи Бъроу. Тя отбеляза че, работникът трябва да оцелява с 3.96 евро на ден, което според нея е невъзможно.

Според Йозеф Ниемец - заместник -генерален директор на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, над 40 процента от населението на ЕС живее на границата на бедността. Най-уязвимите са възрастните, младите и дори децата, отбеляза Ниемец. Според него обаче проблемът не е само български, а се отнася за цяла Европа. Изход от ситуацията може да бъде намерен в поддържането на устойчиво икономическо развитие и разкриването на качествени работни места, отбеляза Ниемец.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...