1.6% спад на промишленото производство през юли

1081
1.6% спад на промишленото производство през юли

Индексът на промишленото производство през юли намалява с 1.6% спрямо юни, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна основа индексът на промишленото производство отбелязва ръст от 2.3%.

През юли 2016 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%, и в преработващата промишленост - с 1.7%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0.5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 3.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3.4%.

Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 19.1%, производството на химични продукти - с 16.7%, производството на мебели - с 8.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.6%. 

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 2.6%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.9%, производството на напитки - с 10.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7.8%.

Намаление е отчетено при: обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 12.6%, производството на тютюневи изделия - с 12.0%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 7.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6.4%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg