16.4% ръст на търговията от разстояние у нас

554
16.4% ръст на търговията от разстояние у нас

© Pixabay

Търговията от разстояние у нас продължава се развива с бързи темпове. Към края на месец април тази година, оборотът в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет скача с 16.4% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт.

Отчетеното повишение не е изненада, тъй като през последните години онлайн търговията в България осъществи доста сериозно пазарно проникване, като засега това важи главно за онлайн търговците на дрехи и обувки. По данни на Евростат за 2016 година, 78% от потребителите на онлайн магазини у нас, използват тези канали именно за покупка на облекло – дял, който ни прави лидери в Европейския съюз по този показател, но и издава, че онлайн търговията у нас тепърва ще обвахаща и други стоки и услуги освен трикотаж и обувки. 

Оборотът в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет нараства с 2.2% спрямо предходния месец март, сочат данните на НСИ.

По предварителни сезонно изгладени данни през април 2018 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.9% спрямо предходния месец, а на база календарно изгладени данни зписва ръст от 5% спрямо същия месец на предходната година.

През април 2018 г. се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 6.0%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.7%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.2%. Намаление е отбелязано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.6%.

Инфлацията през април леко се забавяХранителни продукти и безалкохолни напитки са поскъпнали с 0.9% през април

През април 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9.1%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 7.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.9%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3.3%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.1%. Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.3%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg