17 млн. лв. за безплатната закуска на децата в училище

545
17 млн. лв. за безплатната закуска на децата в училище

Тестените закуски, които се дават безплатно на учениците от І до ІV клас, ще могат да бъдат заменяни с плодове. Това предвижда одобрена от правителството промяна в Националната програма и в Плана за по-пълно обхващане на учениците в задължителна училищна възраст.

Освен това, за да се насърчи здравословното хранене, приемът на прясно мляко ще бъде разнообразен с млечнокисели продукти. Безплатното осигуряване на плодове, мляко и млечнокисели продукти чрез Националната програма ще бъде база за положителна промяна в хранителния модел на децата и важна предпоставка за намаляване на наднорменото тегло, което е сериозен здравословен проблем при всички възрастови групи в България, съобщават от правителствената информационна служба.

За предоставянето на различни видове здравословни закуски, плодове, мляко и млечнокисели продукти ще бъдат разработени седмични менюта от Националния център по опазване на общественото здраве и Националния консултант по хранене и диетика.

Отговорни институции за прилагане на програмата ще са училищата и детските градини с подготвителни групи, които имат делегирани бюджети, а за тези, които нямат – общините. Те сами ще могат да избират доставчиците на закуски, плодове, мляко, вкл. млечнокисели продукти, и да сключват договори с тях.

Програмата се финансира от централния бюджет – сумата за 2008 г. е около 17 млн. лв. За осигуряването на мляко и млечнокисели продукти вече могат да бъдат получавани и средства от ЕС – чрез Държавен фонд „Земеделие” като разплащателна агенция по Европейската схема „Училищно мляко”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...