17.3% ръст в търговията на дребно през март на годишна база

343
17.3% ръст в търговията на дребно през март на годишна база

© Pixabay

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през март 2021 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.8% спрямо предходния месец.

През март 2021 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е със 17.3% над равнището на същия месец на 2020 г.

Месечни изменения


През март 2021 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.4%).

Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.3%), a търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия запазва нивото си от предходния месец.

Ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистриран при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.4%.

По-значително намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.5%.

Годишни изменения

През март 2021 г., в сравнение със същия месец на 2020 г., е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 34.0%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 24.8%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 2.3%).

По-съществен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 131.3%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 70.8%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 45.0%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 31.9%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg