18% спад при търговията на дребно за юни

432
18% спад при търговията на дребно за юни

© Pixabay

По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2020 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.9% спрямо предходния месец.

През юни 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 18.1% в сравнение със същия месец на предходната година.

Месечни изменения

През юни 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 3.4%.

Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали най-съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 60.4%, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.9%.

Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 1.4%.


Годишни изменения

През юни 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 24.6%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 20.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 13.1%).

По-значителен спад в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27.4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 20.1%, и търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 16.7%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 35.5%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg