199 изследвания ще направи НСИ през 2008 г.

414
199 изследвания ще направи НСИ през 2008 г.

Правителството прие Стратегия за развитие на Националната статистическа система на България до 2012 г. Документът очертава визията, целта и приоритетите за развитието й през следващите години. Основната задача е да се усъвършенства разработването, производството и разпространението на статистическа информация за всички групи потребители чрез подобряване на институционалния капацитет на системата и ускорено внедряване на съвременните информационни и комуникационни технологии, съобщават от правителствената информационна служба.

През март 2011 г. предстои преброяване на населението и жилищния фонд, съобщи председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева. То ще се проведе по едно и също време във всички държави от ЕС. Политиката на ведомството е активна комуникация с обществеността и поднасяне на информацията в разбираема за обикновения гражданин форма, подчерта председателят.

Изпълнението на стратегията е условие за предоставянето на безпристрастна, навременна и точна информация за състоянието и тенденциите в развитието на икономиката, социалната сфера, демографията и околната среда на широк кръг потребители – органите на държавно управление и местната власт, бизнеса и неправителствените организации, научната и академичната общност, медиите, международните институции и гражданите. Изпълнението на стратегията ще доведе до предоставянето на статистическа информация в лесна за интерпретиране форма, както и предоставяне на допълнителни данни, диференцирани по група потребители, статистически продукти и услуги. Ускореното внедряване на информационните и комуникационните технологии в разпространението на данните ще разшири и улесни достъпа до статистическите продукти и услуги.

Министерският съвет утвърди и Националната програма за статистическите изследвания през тази година, както и отчетите за дейността на НСИ през 2007 г. и за изпълнението на Националната програма за статистически изследвания през миналата година.

През 2008 г. ще бъдат направени общо 199 изследвания. Планирани са годишни изследвания за потреблението на горива и енергия, производството на електро- и топлоенергия, производството и доставките на биогорива. Програмата включва и изчерпателно проучване за броя научни работници по научни звания и степени, по пол и по области на науката; на разходите за научно-изледователска и развойна дейност по видове и източници на финансиране, степен на заетост и области на науката. В сферата на образованието ще се направи изследване за записаните студенти; завършилите – по пол, възраст и специалност, мобилност на студентите; записаните докторанти, завършилите по групи специалности; записаните и завършилите ученици и т. н. Програмата предвижда и годишни изследвания за издадените вестници, списания, бюлетини, книги, брошури и периодични сборници, брой на прожектираните филми в кината, на театралните постановки, колко зрители са имали те и др.

Министерският съвет прие и предложения за изменения и допълнения на Закона за статистиката. В тях е посочено, че Националната статистическа система включва Националния статистически институт (НСИ), органите на статистиката и БНБ. Промените в нормативната уредба ще осигурят изпълнение на функциите и задачите на националната статистическа система като част от тази на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg