2% спад в промишлеността у нас и ръст в строителството с 0,7% за октомври

652
2% спад в промишлеността у нас и ръст в строителството с 0,7% за октомври

© Unsplash

Индексът на промишленото производство през октомври 2022 г. намалява с 2% в сравнение със септември 2022 г. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи Националният статистически институт.
 
Намаление спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 24,5%, в добивната промишленост - с 6,2%, а увеличение в преработващата промишленост - с 0,4%.
 
През октомври 2022 г. е регистриран ръст от 5,7% на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо съответния месец на 2021 г.
 
На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в: преработващата промишленост - с 14,2%, а понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30% и в добивната промишленост - с 2,1%.

Ръст в строителството от 0,7%

По предварителни и сезонно изгладени данни индексът на продукцията в сектор "Строителство" се повишава с 0,7% през октомври 2022 г. в сравнение с предходния месец. Нарастване на продукцията е отчетено при гражданското/инженерното строителство с 0,8%, а при сградното строителство - с 0,6%, съобщава още НСИ.
 
Спрямо октомври 2021 г. строителната продукция се увеличава с 1,8%. Повишение е отчетено както при сградното строителство с 1,9%, така и при гражданското/инженерното строителство - с 1,8%.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg