20 млн. лв. по ОПАК за модернизиране на държавната администрация

372
20 млн. лв. по ОПАК за модернизиране на държавната администрация

20 млн. лв. ще бъдат предоставени по Оперативната програма “Административен капацитет” (ОПАК) по два от новите конкурси за проекти, насочени към повишаване на прозрачността, отчетността и превенцията на корупцията в държавната администрация. Европейско финансиране ще получат и добри проекти за публично-частно партньорство, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа.

На 28 май Управляващият орган на ОПАК стартира пет нови процедури на обща стойност 45 млн. лв. По две от тях могат да кандидатстват централната, областните и общинските администрации. Останалите три процедури са предназначени за съдебната система. Срокът за подаване на проектните предложения е 30 юли 2008 г.

По едната процедурата за държавната администрация - "Прозрачна и почтена държавна администрация", са предвидени 10 млн. лв. По нея ще бъдат финансирани проекти, които предвиждат разработването или обновяването на информационни системи, на регистри и бази данни, издаване на електронни информационни бюлетини и организиране на онлайн дискусионни форуми. Финансиране ще получат проекти за разработване и обновяване на интернет сайтове на администрациите чрез поддържане на английска версия, адаптиране за хора с увредено зрение, създаване на секции за сигнали и мнения на граждани.

10 млн. лв. са предвидени и по втората процедура - "Администрацията - партньор на бизнеса". Тя отново е насочена към разработването на анализи, проучвания и оценки, но този път в сферата на публично-частното партньорство (ПЧП). Ще бъдат финансирани качествени проектни идеи за идентифициране на възможностите за реализиране на ПЧП, както и за разработването на вътрешни правила, методологии и наръчници за оптимизиране на работата на администрациите в тази сфера.

Минималната стойност на подаваните проектни предложения е 500 000 лв., максимален праг - няма. Срокът за изпълнение на проектите е 12 месеца.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg