200 милиона евро за екологични проекти трябва да се усвоят тази година

437
200 милиона евро за екологични проекти трябва да се усвоят тази година

Трябва да усвоим за тази година минимум 200 милиона евро за проекти по оперативна програма "Околна среда 2007-2013", каза в Пловдив министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, предаде БНР. Той припомни, че таванът е 300 милиона евро и тези средства са насочени преди всичко за изграждането на пречиствателни станции и ВиК инфраструктурата на населените места.

В Пловдивска област от 47 населени места с над 2 000 жители само две имат пречиствателни съоръжения, така че всички останали могат да участват с проекти и да се построят още 44 съоръжения, подчерта Чакъров. В тази връзка, като най-добре подготвени с екологични проекти, министърът посочи общините от вътрешността на страната. За Пловдивска област той цитира Хисаря, Кричим, Асеновград, Пловдив и Първомай.

По думите му това не е достатъчно, тъй като все още няма готови проекти. Като една от причините министър Чакъров посочи липсата на активност на местните администрации. За всичко останало, за всякакви консултации и методическа помощ, подчерта Чакъров, екипите на общините могат да разчитат на експертите на МОСВ.

Джевдет Чакъров и екипът му се срещнаха в Пловдив с кметовете на 18-те общини от Пловдивска област. Срещата се състоя по инициатива на областния управител Тодор Петков. Идеята е общинските екипи да бъдат запознати в детайли с възможностите за финансиране на дейности за опазването на околната среда. Акцентът бе поставен върху процедурите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013".

Кметовете получиха и информация как се изпълняват мерките по тази оперативна програма чрез финансиране на проекти по Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg