През 2008 г. активната политика на пазара на труда ще бъде приоритетно насочена към безработни младежи до 29 г., безработни над 50 г., безработни без образование и квалификация и неактивни лица. Това предвижда одобреният от правителството Национален план за действие по заетостта през 2008 г. Сред основните приоритети на плана за тази година е изведено осигуряване на необходимата квалифицирана работна сила за удовлетворяване нуждите на работодателите, както и за активиране на безработните и неравнопоставени групи, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров на пресконференция при представянето на документа.

В него са заложени осигуряване на необходимата квалифицирана работна сила за удовлетворяване на търсенето на труд от работодателите чрез учене през целия живот; повишаване на знанията и уменията на заетите с цел по-висока адаптивност към изискванията на новите технологии и по-висока производителност на труда; активиране на безработните от неравнопоставените групи за обучение и заетост и повишаване на тяхната пригодност за заетост; повишаване гъвкавостта и сигурността на работното място и на заетостта чрез адаптиране на договорните отношения и организацията на труда към новите потребности на икономиката за по-висока конкурентност и на отделната личност за съчетаване на професионалния и семейния живот.

С Националния план по заетостта за 2008 г. ще се осигури заетост на 76 203 души, а близо 74 000 души ще бъдат обучени. Това е намаление с 40 на сто, спрямо включените за заетост и същевременно увеличение с 51% на хората, които са обучавани, спрямо 2007 г., обясни заместник-министър Димитров. Тези пропорции отразяват динамиката на пазара на труда, като се снижава рязко кръгът на лицата, които се включват в програми за субсидирана заетост, и се разширява кръгът на лица, които се включват в програми за обучение квалификация. Съществен елемент на тазгодишния план е, че в основната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” ще работят целогодишно около 22 700 човека. Тази програма има намаление с около 33 на сто спрямо 2007 г.

В резултат на реализиране на заложените действия, програми, проекти и мерки в Националния план за действие по заетостта през 2008 г. се очаква равнището на заетост да достигне до 62 на сто средногодишно, равнището на безработица да намалее под 7 на сто, коефициентът на заетост на възрастните от групата 55-64 г. да достигне 43 на сто, а при жените – 58 на сто; да бъде осигурено обучение и заетост на най-малко 35 000 младежи до 29 г., нов старт до 6 месеца на 30 на сто от регистрираните безработни младежи до 29 годишна възраст; на нов старт до 12 месеца за над 30 на сто от регистрираните продължително безработни.

Направени са промени на някои от индивидуалните размери на изплащаните средства за активна политика на пазара на труда. Субсидираното трудово възнаграждение на безработните лица, включени в програми и мерки съгласно ЗНЗ, се увеличава от 180 на 220 лв. при пълен работен ден, а на ново включените безработни лица по програма „Старт на кариерата” – от 280 лв. на 330 лв. Нов момент е въвеждането на диференцирано заплащането на детегледачките по програма „В подкрепа на майчинството” - то ще бъде 300 лв., когато се грижат за близнаци, а в останалите случаи – 220 лв. Средствата за безработни, които започват самостоятелна стопанска дейност като микропредприятие или земеделски производители, се увеличават от 2000 на 2500 лв. Допълнителните средства за наемане на друг безработен член от семейството без право на парично обезщетение се увеличават от 720 на 880 лв.

В документа са предложени някои нови плащания, които ще се извършват след влизане в сила на промените в Закона за насърчаване на заетостта: допълнителното трудово възнаграждение на наставник е 120 лв.; за обучение по ключови компетенции на безработни лица – до 500 лв., а на заети лица – до 250 лв., за обучение на обучаващи – до 500 лв., за професионално ориентиране на едно безработно лице – до 30 лв.

Друг нов момент е въвеждане на диференциране между чиракуване и стажуване. Чрез програми ще се стимулират работодатели, които наемат лица за чиракуване без никаква квалификация. Изискването е то да бъде под ръководството на наставник, на когото ще се заплаща. За стажуване се насочват средства само на лица, които през последните 24 месеца са минали точно такъв курс или програма за квалификация. Друг нов момент в Плана е насърчаването на работодатели, които наемат майки с деца до 5 години. Досега се насърчаването се отнасяше за майки с деца до 3 години, съобщават от Министерски съвет.