През 2010 г. безработицата ще стигне 10% в най-трудните месеци, които предстоят, според прогноза на Центъра за икономическо развитие. Това ще е най-сериозният проблем през годината, очаква се от лятото да започне стабилизиране, стана ясно при представянето на доклад „Икономиката на България - януари 2010 г.".

Почти всички фирми, дори и тези в по-добро състояние извършват вътрешни преструктурирания, които обикновено са свързани с освобождаване на кадри - и квалифицирани, и неквалифицирани.

За миналата 2009 г. от центъра очакват спад на икономиката от около 5%. Българската икономика ще продължи да се движи надолу на годишна база и през първото тримесечие на 2010 г. През втората половина на 2010 г. може да се очаква слаб икономически растеж.

И това правителство занижава очакванията към икономиката на страната когато подготвя бюджета и много бързо след това повишава очакванията си след това. През декември да се приеме бюджет със спад 2% и преди края на януари прогнозата да се промени на 0.3 % - това звучи малко непрофесионално, отбеляза председателят на центъра Георги Прохаски.

Не се очаква преките чуждестранни инвестиции да надхвърлят 3 млрд. евро през 2010 г.

Инфлацията за 2009 г. не надхвърли 0.6%, за 2010 г. също ще бъде ниска - не повече от 2-2.5% през цялата година, посочи той.

По думите му - трябва да спре по-нататъшното намаляване на осигуровките. Възможно е да се окажат прави някои разчети на синдикатите, че трябва да се повиши осигурителната тежест, което би позволило намаляване на някои данъци, включително ДДС.

Ако продължи финансирането на осигурителната система от държавния бюджет и основно от ДДС и акцизи, не би могло да се мисли за намаляване на ДДС в следващите няколко години.

Трябва да има обществени разчети - какво целим с пенсионната реформа, какви пенсии, в какви срокове, каква възраст на пенсиониране, за да е ясно какви трябва да са осигурителните вноски.

Опасни са изказвания за намаляване на данъците, преди да има отговор на редица въпроси, тъй като това създава очаквания, които после трябва да бъдат политически изпълнени, посочи Прохаски.

Междувременно днес парламентът отхвърли предложението на Синята коалиция за намаляване на осигурителната вноска с 5 процентни пункта, което ще натовари бюджета с 1 млрд. лв.

Източник: Фокус