2012 година ще бъде година на рецесия както за Европейския съюз, така и за България, прогнозира пред БНР Петър Чобанов от Института за нов икономически напредък:

„Ако се вгледаме внимателно в данните за Брутния вътрешен продукт, за четвъртото тримесечие на 2011 година той спада дори в номинално изражение, спрямо същото тримесечие на 2010 година.

Т.е. там имаме вече един спад от минус 2.8, което показва, че производството и потреблението в тази икономика се свиват и то в номинално изражение - свиват се оборотите, свива се търговията, оттам се свиват и данъци, приходи и т.н.

Подобни сигнали вече се наблюдават и в единствения източник на растеж през 2011 година, който беше износът“, коментира Чобанов.

Според него бюджетът на страната не е подготвен за рецесията и няма необходимите буфери за целта. Трябва да се преосмисли средата на държавния и частния сектор и да се види дали няма прекомерно много монополно влияние и изкривяване на пазара, добави икономистът.

Той участва в конференция, която ще се проведе в София на тема: "Растеж или рецесия за Европа и българската икономика през 2012".

Преди дни президентът на Европейската централна банка Марио Драги оповести, че еврозоната излиза от кризата и се мотивира с това, че от началото на годината банките от еврозоната са пласирали необезпечените си облигации на стойност 70 млрд. евро, което е повече, отколкото през първата половина на 2011 г.

Драги обаче призна, че през ноември еврозоната била на ръба да изгуби ликвидността на финансовия си пазар заради банковата криза.