Осъзнаваме нуждите на България за присъединяването й към Шенген и влизането й в еврозоната. Ще се постараем тези цели да бъдат постигнати към 2013 г. Това каза посланикът на Кралство Испания в България Хорхе Фуентес по повод началото на испанското председателство на Европейския съюз от 1 януари 2010 г.

На въпрос защо посочва 2013 като година за влизането на страната ни в Шенген, а не 2011 г., каквато цел си е поставила България, посланикът каза: „Трябва да направим разлика между момента на приключване на преговорите и ратификацията от всички държави-членки. Възможно е през следващите 18 месеца да приключат преговорите за Шенген и еврозоната, но ратифицирането да бъде извършено на по-късен етап".

„Лично аз бих посъветвал България да не бърза с присъединяването си към еврозоната, защото то е свързано с много предимства по време на икономическа криза, но всички знаем и че в момента на присъединяването, цените в страната ще се повишават и това ще се отрази неблагоприятно върху България", каза той.

Относно целите на испанското председателство, Фуентес обясни, че те са седем:

Първият ще бъде справянето с икономическата криза, в която се намира светът - както финансовата така и тази в реалната икономика. Испания основно ще наблегне на проблема с безработицата в ЕС, която е засегнала 50 млн. граждани на Европа, посочи испанският посланик. Ще бъдат организирани редица форуми, посветени на безработицата.

Вторият приоритет ще бъде прилагането на Лисабонския договор - целта е да заработят ефективно - европейски президент, върховен представител за външната политика, Европейски парламент и Европейската служба за външна дейност. Испания ще се опита да избегне дублирането на функциите между институциите. Основните участници трябва да бъдат новите европейски институции, каза Хорхе Фуентес.

Утвърждаването на ЕС в световен мащаб е третият приоритет на Испания. Ще се работи за обща спогодба по енергийните въпроси, които ще намали трудностите, с които се сблъсква Европа напоследък, каза Фуентес. Предстои и утвърждаване на резултатите от Копенхаген, които ще продължат да се изпълняват. За Испания е от голямо значение проблемът с миграцията.

Четвърти приоритет за Испания ще бъде работата за разширяването на ЕС. На територията на Европа има повече от 20 държави, които чакат да станат членове на Съюза. Най-скоро от всички тези държави ще се присъедини Хърватия. Целта е да приключат преговорите с Хърватия, да бъдат отворени още няколко глави с Турция.

Петият приоритет е добре балансираната външна политика- ще се проведат 9 срещи на върха в рамките на следващите шест месеца.

„Шестият приоритет на Испания е България. Осъзнаваме нуждите на страната - присъединяването й към Шенген, влизането й в еврозоната. Ще се постараем тези цели на бъдат постигнати към 2013 г.", каза посланикът.

Седмият приоритет е прилагането на Лисабонския договор в България чрез организирани срещи с политици от страната ни.

Тримата посланици у нас на Испания, Белгия и Унгария ще си сътрудничат през следващите 18 месеца заради новите реалности, в които ще функционира ЕС след влизането в сила на Лисабонския договор, каза посланикът и уточни, че след Испания, Белгия и Унгария са следващите председатели на Съюза.

Източник: Фокус