През 2030 г. около 20 на сто от населените места в България ще бъдат без нито един жител. Прогнозата е заложена в демографското изследване на доцент Георги Бърдаров и доцент Надежда Георгиева от БАН, съобщава Дарик радио.

Изследването проследява демографските процеси от началото на века и очертава прогнозните процеси до 2030 г. Доцент Бърдаров опроверга клишето, че у нас има ниска раждаемост и обясни отрицателния естествен прираст у нас с най-високата смъртност в Европа.

Според него най-големите проблеми за страната ни са два - бързото намаляване на българския етнос и възрастовата структура, като при жените най-голяма е групата между 65 и 69 години.

След 12 години българското население ще бъде концентрирано в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, показва изследването на доц. Бърдаров и доц. Илиева. Около 20 на сто от селищата у нас ще бъдат обезлюдени - най-вече тези в пограничните и планинските райони.

За 30-те години от 2001 до 2030 г. населението на България ще е намаляло с 1.45 млн. души, но не това, според доц. Бърдаров, е основният проблем.

По-важните са промените на етническата структура - намаляването на българския етнос с 1 млн. души за десет години, съчетан с увеличаване на ромския етнос, който до 2050 г. ще достигне около 1.3 млн. души, както и възрастовата структура на населението - при жените най-голямата група е от 65 до 69 години.

Други проблеми са ниската средна продължителност на живота и емиграцията на млади и активни българи. Според изследването, раждаемостта у нас не е ниска, а е нормална за европейска държава с това ниво на развитие и не бива да се сравнява с тази от преди сто години, когато е имало висока детска смъртност.

Като възможни решения за задържане на младите хора у нас и увеличаване на раждаемостта изследователите предлагат вдигане на доходите, социална сигурност, като места в детските градини и адекватна медицинска помощ, както и връщане на доверието в институциите.