Издръжката на живот на 1 лице от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на месец юни достигна 547.12 лева или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2 188 лева, за да се храни и да поддържа разходите си за дома, да се облича, образова и почива спрямо средните български стандарти. Това показват обобщените резултати на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот през юни 2012 година, предаде БГНЕС.

Данните свидетелстват за относително задържане на ценовите равнища, като спрямо предходното тримесечие се наблюдава слабо намаление от 0.1%, а на годишна база ръст от 3.6%. Основната причина за това намаление е сезонният спад в цените на някои хранителни стоки и особено на пресните зеленчуци.

Издръжката на живот в края на годината ще достигне около 556 лева, или нарастване с около 20 лева на член от 4-членно домакинство. Очертаващата се динамика от нарастването на монополните цени, потвърждават очакванията, че средногодишната инфлация ще има стойност не по-малка от 3.6 на сто (като само комулативният ефект от новите цени на електроенергията върху всички стоки и услуги ще е около 1.7%).

Подобни ценови ескалации са силно обезпокоителни за българските домакинства и трудно могат да бъдат понесени, на фона на задържане на доходите и намалена покупателна способност, на високи нива на безработица и тревожност от фалити на фирми и загуба на работни места.

През второто тримесечие на годината хранителните стоки средно са поевтинели с 1.1%, а на годишна база са поскъпнали с 2.3%. При нехранителните стоки и услуги е регистрирано повишение на цените с 1.0% за второто тримесечие, но на годишна база е налице увеличение с 4.8%. Чувствително нарастване се наблюдава в групата "Жилищни наеми и разходи за поддържане на жилището" с 5.4%, като това основно се дължи на повишението на топлоенергията.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 205,05 лева на 1 лице, което показва намаление с 0.4% спрямо март тази година и увеличение с 3.3% спрямо юни 2010 година.

Под границата на бедност остават около 26.6% от домакинствата в страната.

С общ доход на 1 лице от домакинството до 290 лева са около 58.5% от домакинствата в страната. Домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот са около 11.3% (намаление с 1.5% спрямо предходното тримесечие). Средната заплата за страната през І-вото тримесечие на 2012 г. е 731 лева. Темпът на номиналния ръст е с 8.8%, а реалният с 6.6% на годишна база. Продължава тенденция на намаление на заетостта. Средносписъчният брой на наетите лица през І-вото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. отчита намаление с 2.1%, което означава около 45 хил. работници и служители.

По равнище на разходите за труд Евростат ни отрежда на последно място. През 2011 г. средният разход за 1 час труд в България (3.5 евро) е 6.6 пъти по-нисък от средното равнище на ЕС-27, 2 пъти от Полша, 1.7 пъти от Латвия, 11 пъти от Дания.

Необходимо е незабавно прилагане на адекватни мерки, насочени в подкрепа на доходите на домакинствата, като се обсъдят варианти за 10-процентно увеличение от 1 януари 2013 г. на заплатите в бюджетния сектор и пенсиите, както и на размера на минималната работна заплата на 330 лева, заявяват от КНСБ.