Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова представи резултатите от попълнените анкети към 16 септември от българи, работещи в Испания и български работодатели, желаещи да ги наемат във връзка с предстоящата през ноември трудова борса в Испания.

Анализът им сочи, че 60.15% от анкетираните българи, работещи в Испания, не работят по специалността си, а 31.95% от анкетираните са заминали със своите семейства.

3.76% от всички анкетирани са отбелязали, че биха се върнали да работят в България за 800 лв., най-голям процент – 22.56%, са посочили заплата от 1500 лв.

Министърът изрази надежда, че до края на година или в началото на 2009 г. да се осъществи трудова борса с български работодатели в Атина. Предвижда се тя да се проведе в неработен ден и в Мадрид, тъй като там има около 30 000 българи. Над половин млн. българи работят в ЕС, каза още Масларова.

Днес Националният съвет по трудова миграция обсъди и идеен проект на механизъм за определяне на годишни браншови квоти за достъп на граждани на трети държави до българския пазар на труда.

Снимка: БГНЕС