2.27 лв. средна такса за подръжка на разплащателна сметка у нас

6762
2.27 лв. средна такса за подръжка на разплащателна сметка у нас

© Pixabay

Средната сума, която прибират банките у нас, за да обслужват разплащателна сметка на потребители в левове, достига 2.27 лева на месец. Таксата възлиза на средно 2.02 лева, ако към разплащателната сметка има и издадена дебитна карта. 

Това сочат данните на Българската народна банка за средния размер на таските, събирани от родната банкова система за услуги, предоставяни по разплащателни сметки на потребители. 

Откриването на разплащателна сметка у нас струва средно по 1.79 лева. Ако сметката върви заедно с издаване на дебитна карта, средната такса пада на 1.32 лева. 

На средно 0.92 лева възлиза тегленето на пари от банкомат, обслужван от банка, различна от тази, издала банковата карта. Средната сума пада до 0.20 лева на теглене, когато тегленето е от банкомат, обслужван от банката титуляр по картата.

Тегленето на пари в брой в офис на банката се таксува средно по 1.02 лева, или 0.2% от теглената сума, но не по-малко от 1.40 лева, сочат данните на БНБ.

Закриването на сметка, открита до 6 месеца от датата на закриване, струва на потребителите средно по 3.20 лева.

Внасянето на средства по сметка в офис на банката е без такса, когато внасяната сума е до 4 161 лева.

БНБ вади от обращение възпоменателни монетиМонетите ще могат да се обменят на касите на БНБ

Плащанията чрез ПОС терминал (Point Of Sale – от англ. ез., точка на продажба) у нас са без такса, независимо дали потребителите се разплащат чрез терминал, обслужван от банката титуляр по картата или не. 

Общите приходи на банковата система от всички такси и комисионни (а не само от таксите, събирани за услуги по разплащателни сметки на потребители) за миналата 2017 г. възлизат на 1.147 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

За първите три месеца на тази година банките отчитат приходи от такси и комисионни в размер на 281.7 млн. лева.

Данните на БНБ средния размер на таските, събирани от родната банкова система за услуги, предоставяни по разплащателни сметки на потребители, се публикуват във връзка европейска директива, която задължава банките в ЕС да имат услуга за откриване на платежна сметка за основни операции.

Тази основна услуга трябва да има "примливи такси" или под средното ниво на пазара, тъй като ЕС цели подобряване на достъпа на потребителите до банковата система.

Така банките имат задължение да поддържат тази услуга с такси, които са едновременно по-ниски от средния размер на таските за разплащателна сметка в левове и най-ниския размер на таксите, които съответната банка прилага по тарифа за всяка от съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки, посочват от БНБ. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

БК
# 0
16:05 | 9 May 2018
Това е пълна лъжа таксите са много по големи
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg