25 000 работници на пълен работен ден след проверки на НАП и ГИТ

1494
25 000 работници на пълен работен ден след проверки на НАП и ГИТ

Над 25 000 души, които са били осигурявани на 4 часов работен ден вече работят на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход след съвместните проверки на НАП и Инспекцията по труда, които започнаха през миналата есен. Тогава бе установено, че 164 000 служители в страната се водят на 4 часов работен ден.

Извършените близо 10 000 проверки от двете институции обаче показаха, че над 70% от тези хора всъщност полагат труд по 8, 10 или дори повече часа дневно. След наложените санкции, работодателите на тези 25 000 души вече ги осигуряват на пълен работен ден.

Работата на половин работен ден ощетява освен бюджета с данъци и осигуровки, но и засяга неблагоприятно осигурителните права на хората. Ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка и без данъци и осигуровки, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия ще бъде изработен за двойно по-дълго време. Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден може никога да не се пенсионира, допълват от НАП.

От приходното ведомство въведоха през февруари нова електронна услуга, която позволява всеки гражданин да провери в интернет на какво работно време и възнаграждение го осигурява неговият работодател. Справката работи с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава в офисите на НАП след представяне на лична карта.

ПИК-ът дава достъп и до данни за допълнителното задължително пенсионно осигуряване (вноските за втора пенсия), както и възможност по интернет да се поиска издаване на удостоверение или друг данъчен документ. До момента около 23 000 физически лица имат издадени персонални кодове, като с тях средно дневно правят по 1500 справки в сайта на НАП.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jamshid
# 0
05:03 | 29 March 2012
I found just what I was needed, and it was entertaiinng!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg