2.5 млн. лв. за почистване на София отиват за извозване на отпадъци

1131
2.5 млн. лв. за почистване на София отиват за извозване на отпадъци

От предвидените средства за машинно миене и метене на улиците в София ще бъдат пренасочени 2.5 млн. лева за извозване на едрогабаритни отпадъци и за зимно улично почистване, съобщи пред комисията по околна среда на Столичния общински съвет
заместник-кметът Мария Бояджийска. Средствата за извозване на едрогабаритни отпадъци ще нараснат от 2 милиона на 3 милиона лева, а за зимно улично почистване - на 4 600 451.37 лева за октомври, ноември и декември.

Като причини за намаляването на парите за машинно метене Бояджийска посочи невъзможността за метене в централната част на столицата поради паркиралите автомобили, лошата инфраструктура и извършващите се ремонти работи. Другата причина е липсата на достатъчен брой и вид специализирани машини, с които да се
изпълняват в пълен обем заложените задачи.

През миналата седмица дружеството "Новера", собственик на фирмите-концесионери по чистотата на София, представи новите машини за миене и метене на улиците, като тогава от фирмата посочиха, че могат да изпълняват задачите по тези дейности и в
по-голям обем от зададените по годишната задача на Столичната община.

Причината за намаляването на средствата за машинно миене на улиците, по думите на Бояджийска, е в недостатъчната възможност за осъществяването на тази дейност поради липсата на помощ и съдействие от районните кметове и администрации. Тя отбеляза, че не се оказва необходимото съдействие от страна на полицейските управления, от дружествата "Паркинги и гаражи", "Софийска вода". Бояджийска посочи, че не са осигурени достатъчно екипи за миене от страна на концесионера.

Изпълнението на планираните средства за първата половина на годината за извозване на битовата смет е 47%, за ръчното метене – 45%, за машинното метене – 5%, за машинно миене – 11.4%, за уличното сметоизвозване – 37%, за извозване на едрогабаритни отпадъци – 52%, за зимно улично почистване – 68%, за зимно почистване – 10%, а за лятно улично почистване – 36%. Общата стойност на дейностите по годишната задача "Чистота" за 2008 г. е 64 305 898 лева.

Извозените едрогабаритни отпадъци за първите шест месеца на годината са 40 180 кубически метра, което е 22% повече от същият период за миналата година. Столичната община е платила за зимно почистване през януари 2008 г. 5.546 млн. лева, за февруари – 3.389 млн. лева, а за март – 1.276 млн. лева.

Комисия, съставена от председателя на комисията по околна среда, членове на комисията, представители на Столичната община, на Столичния инспекторат и от фирмите-концесионери по чистотата, ще подготви годишната задача по за почистване на града за 2009 г.

През март следващата година приключва концесионният договор на дружеството "Волф-96" за почистване на районите "Витоша", "Овча купел", "Люлин", "Младост" и част от "Триадица". През април Общинският съвет гласува удължаването на концесионния договор на фирмата до срока на договора за събиране и извозване
на сметта за район "Младост".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg