257 общински сгради подходящи за сключване на ЕСКО договори

898
257 общински сгради подходящи за сключване на ЕСКО договори

Договорите с гарантиран резултат, водещи до енергийни спестявания в сгради, т.нар. ЕСКО договори, могат да са много полезни за общините и държавата, защото не изискват изваждане на собствени средства. Привличането на частен капитал е едно от решенията за енергийната ефективност на сградния фонд. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков на Първата годишна конференция „Електроенергиен пазар и услуги".

По думите на Ерменков 257 сгради общинска собственост са подходящи за сключване на такива ЕСКО договори. След изпълнението на договорите се повишава енергийният комфорт за обитателите на сградите и цената за енергийно потребление е по-ниска, посочи Ерменков като част от предимствата на тези договори.

Дейността на ЕСКО компаниите е свързана с доставяне на енергия, включително разходите за гориво, експлоатационен ремонт, поддръжка на инсталациите, осигуряване на финансиране на реконструкция на съоръженията и инсталациите. Законодателната рамка за сключване на ЕСКО договори е Законът за енергийна ефективност, обясни Таско Ерменков.

Съществуват и наредба на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на финансите, която регламентира отношенията на ЕСКО компаниите със собствениците на сградите. Агенцията за енергийна ефективност има контролна функция.

Устойчивото енергийно развитие на държавата трябва да бъде съобразено с икономическото състояние, потребностите и удовлетворяването на потребностите.

Трябва да се държи сметка и за климата, но и за социалната цена, която ще се плати, посочи Ерменков. Според него в енергетиката не е правилно да се използва съюзът „или". Правилният съюз бил „и", т.е. да не се изключват възможности.

Източник: Фокус

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg