Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване на изборите за европейски парламент на 26 май.

„В края на изборния ден няма да се прави такова преброяване, но то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в Районната избирателна комисия. Ако има разминаване или съмнения в резултатите от машинното гласуване, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласуване“, обясни Таня Цанева, един от говорителите на ЦИК.

Тя подчерта, че комисията обмисля на следващите избори да се извършва проверка на случаен принцип за съответствие на разписките и финалния протокол, излязъл от машината за гласуване.

Преди дни пък омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ЦИК, с което алармира за опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него.

На днешната пресконференция от ЦИК припомниха и крайните срокове, които изтичат с наближаването на изборния ден, съобщава БГНЕС.

Днес изтича срокът, в който ръководителите на институции, в чиито помещения ще има избирателни секции, ще трябва да уведомят общинската администрация и да предадат списъците с хора, които имат право да гласуват. До 25 май пък партиите могат да регистрират в районните комисии своите застъпници.

„До момента имаме регистрирани 2575 наблюдатели от 14 неправителствени организации. Имаме и един отказ до момента, тъй като заявление за регистрация беше подадено от фондация, а според изборния кодекс те не могат да бъдат регистрирани за изборния процес“, обясни още Таня Цанева.

Началото на изборния ден ще бъде от 07.00 часа, а краят ще настъпи в 20.00 часа. Ако и след настъпването на крайния час пред секцията има чакащи избиратели, те ще могат да упражнят правото си на глас.

Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.

От ЦИК припомнят, че избирателите имат право да изберат как да гласуват – машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина, те трябва да помнят, че тя се попълва със знак „V” или „X“, задължително със син химикал.

Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

Секциите в чужбина ще бъдат 191, а до момента в ЦИК са постъпили общо 60 сигнала и 26 жалби. 6 партии, 6 коалиции и 6 независими кандидати, които не получават държавна субсидия, са се възползвали от възможността да ползват средства за медийни пакети. До този момент от комисията са одобрили 84 договора на стойност над половин милион лева.