260 хил. лева събра автомобилната администрация от глоби

575
260 хил. лева събра автомобилната администрация от глоби

Близо 260 000 лева събра Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за периода от 8 март 2010 г. до момента. Средствата са от наложени наказания на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация и са постъпили веднага в националния бюджет. При тези превози наказателните постановления се издават заедно с акта, поради което водачите са задължени да платят глобата веднага.

Общият брой проверени МПС с чуждестранна регистрация за този период е близо 4 000. Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация - 128, след тях са тези от Румъния - 24.

Издадени са близо 273 акта и наказателни постановления, както и 70 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление). Инспекторите на Иа АА са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка.

По време на масираните проверки инспекторите са проверили и около 6 000 МПС, извършващи превоз за собствена сметка. Тази дейност трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена.

Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.

За установяване на различен тип нарушения при този вид превоз инспекторите са съставили 622 акта, като следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите.

Най-често срещаните нарушения са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg