269 бензиностанции не работят, защото нямат връзка с НАП

1215
269 бензиностанции не работят, защото нямат връзка с НАП

Общо 269 са бензиностанциите, които за два дни са запечатани от данъчните или въобще не са отворили врати, заради това, че нямат дистанционна връзка с информационната система на НАП. Това показват обобщените данни от проверките на приходната администрация в цялата страна.

През първия ден от акцията на приходната администрация - 11 януари, бяха запечатани общо 76 бензиностанции, а 90 въобще не отвориха. През вчерашния работен ден затворените от данъчните инспектори обекти са 47. Други 56 бензиностанции въобще не отвориха врати, тъй като не бяха осигурили връзка с информационната система на приходната агенция.

От НАП напомнят, че на 11 януари стартираха проверки в цялата страна на всички обекти за продажба на течни горива. Целта им беше да се установи дали бензиностанциите и газстанциите са изпълнили законовото изискване да подават електронно данни към НАП.


В близките дни ще бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези обекти, които не са изпълнили закона, ще бъдат затворени, а освен това ще им бъдат наложени и санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв.

По информация от НАП средно 3200 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.

След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците на горива и НАП, ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка.

От НАП напомнят, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg