Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. август, считано от 1 август 2022 г., в размер на 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, се казва още в съобщението на КЕВР.


Комисията определи цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1.08.2022 г. ценово заявление на „Булгаргаз“. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника. В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ в съответствие със сключеното Четвърто споразумение с компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.

Необходимите количества природен газ за м. август са осигурени от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/. Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий „най-ниска доставна цена“ е сключил договори с две компании. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

При утвърждаването на регулираната цена на природния газ Комисията изпълнява стриктно изискванията на нормативната уредба. Регулаторът преценява икономическа обоснованост на прогнозния размер на разходите, предлаган от обществения доставчик.

Съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката при изпълнение на правомощията си за ценово регулиране КЕВР е длъжна да гарантира, че утвърдената цена на природния газ ще възстанови икономически обоснованите разходи за дейността на „Булгаргаз“. Друг основен законов принцип, от който Комисията се ръководи, е ценовото решение да осигурява баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите като създава предпоставки за енергийни доставки при минимални разходи.

Основната причина за високия ръст на цената за м. август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси.