3 600 млекопроизводители получават по 10 хил. евро помощ

449
3 600 млекопроизводители получават по 10 хил. евро помощ

Около 3600 стопанства от млечния сектор ще бъдат компенсирани за оперативните разходи, направени за достигане на стандартите за производство на качествено мляко, стана ясно на среща между премиера Сергей Станишев, вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и неговия заместник д-р Светла Бъчварова.

Съгласно правилата в Европейския съюз, българската държава може да предостави държавна помощ за компенсиране на оперативните разходи, направени за достигане на стандартите за производство на качествено мляко, посочи министър Цветанов. Той уточни, че максималния размер на помощта е 10 хил. евро. като подкрепата ще възстанови частично допълнителните разходи, свързани с прилагането на стандартите.

Заместник-министър Светла Бъчварова посочи, че разчетите за тази държавна помощ са подготвени за нотификация пред Европейската комисия. От нея ще могат да се възползват около 3600 стопанства от млечния сектор, увеличили разходите си вследствие на прилагането на стандарта. За сравнение – до момента по съществуващите схеми за държавна помощ в сектора се подпомагат около 1900 стопанства.

Помощта може да се предоставя в период до 5 години, като е възможно да се изплаща и за по-кратък период, включително за една година. Тя ще се изплаща в съответствие с указания, изготвени от Държавен фонд „Земеделие”. Към настоящия момент под формата на държавно подпомагане в сектор „Животновъдство” са изплатени 65.4 млн. лв., от които 64 млн. лв. субсидии и 1.4 млн. лв. кредити.

От 2 септември Разплащателната агенция започна поетапното изплащане на субсидията по Схемите и мерките за единица площ за парцелите, които попадат в категорията „Друга земеделска площ” или така наречения Код 6 за Кампания 2007, посочи министър Цветанов. Над 2 700 земеделски стопани ще получат допълнително субсидия по мерките от директните плащания, а на още близо 300 санкциите са намалени.

Общата сума на средствата, които ще бъдат изплатени, е в размер на над 4.3 млн. лв. Одобрените суми, които ще постъпят в банковите сметки на земеделските стопани до 15 септември тази година, са в резултат на преразглеждането на парцелите, попадащи във физически блокове в Код 6, за които Общинските служби по земеделие и гори, след извършени проверки на място, са установили, че се ползват.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...