30% от трудовите договори са за 4-часов работен ден

1519
30% от трудовите договори са за 4-часов работен ден

Големият проблем са сключените договори за работа на непълно работно време от 4 часа на ден и според статистиката от последните проверки те представляват 30% от общия им брой. Това заяви изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова.

Михайлова участва в стартирането на проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" за повишаване ефективността на контролната дейност на ведомството, което оглавява. В повечето случаи това нарушение представлява прикриване на нормалната продължителност на работното време, особено в секторите за сезонна заетост, за да се спестят, вероятно, осигуровки, добави тя.

Когато имаме съмнения извършваме по няколко проверки на обекта, за да установим, че лицето работи повече, уточни Михайлова. Законово изискване е работодателят да е предоставил вътрешен акт, в който да е разпределил работния ден - начало, край и почивките. Санкциите за работодателите варират от 1500 лв. до 15 000 лв. в зависимост от нарушенията. Има висок брой влезли в сила наказателни постановления, а през миналата година и до този момент работодателите са изплатили 120 млн. лв., предизвикани от проверките на инспекцията по труда, посочи Румяна Михайлова.

Разбира се, натъкваме се и на хора, назначени без договор, но в последния месец се очертава тенденция на леко намаляване на броя на тези случаи, каза изпълнителният директор на Главна инспекция по труда. Проблемите, които служителите на проверяваните фирми поставят пред нас са за неизплатени заплати, работата на много повече от 4-те часа на ден, което се разминава с подписаните договори от тях, както и за неизплатени обезщетения при прекратяване на трудовия договор, особено на отпуските, поясни Михайлова. Предстоят проверки на Главна инспекция по труда на работещите в търговията, строителството, селското стопанство и дърводобива.

Тази седмица започнаха проверките на съвместните екипи между НАП и Главна инспекция по труда - служители от цялата страна ще вземат участие в тях и ще са ангажирани с работа предимно по Черноморието.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg