300 млн. евро ще внесе България в пакта Евро Плюс

1672
300 млн. евро ще внесе България в пакта Евро Плюс

По изчисления на министерството на финансите вноската на България в европейския механизъм за стабилност би била 300 млн. евро за 12-годишен преходен период след присъединяването на страната към еврозоната и тя би трябвало да бъде направена на пет равни вноски, съобщи пред български журналисти в Брюксел заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева.

Присъединяването към този общ пакт е изключително важно, тъй като той определя четири общоевропейски цели - засилване на конкурентоспособността, заетостта и растежа, както и фискална устойчивост, отбеляза Пенчева.

При преговорите се изразяват националните позиции, ние не приемаме всичко и изказахме възражения на работно ниво, особено в областта на координацията на данъчната политика, тъй като искаме да запазим нашата тенденция на стабилност, предсказуемост и ниски данъци, допълни Пенчева.


В пакта е заложено обсъждане на общата корпоративна данъчна основа, където и в бъдеще ще изказваме нашата национална позиция, добави тя.

Ангажиментът за устойчивост на публичните финанси и структурните реформи е наш национален ангажимент, посочи финансовият заместник-министър.

Пенчева допълни, че пактът за финансова стабилност, предлаган от финансовото министерство, е дори е по-амбициозен за запазване стабилността на нашата страна.

Заместник-министърът отбеляза, че на заседанието на Европейския съвет е приета разширена европейска координация и е посочена необходимостта от по-активна фискална консолидация на европейско ниво.

Приемането на пакта "Евро плюс" осигурява благоразумна икономическа политика, посочи тя.

Българското правителство поддържа тази благоразумна политика вече една година, затова днес България в тази ситуация е една от най-стабилните и устойчиви държави, коментира Пенчева.

Друг важен инструмент за гарантиране на стабилността и икономическия растеж са националните програми за реформи, които в момента се подготвят. Имаме готовност в средата на април да представим на Европейската комисия тези програми, посочи Пенчева. По нейните думи днес България става член на разширена и нова Европа. Премиерът Бойко Борисов положи изключителни усилия това да стане. Надяваме се, че това е и врата за бъдещ диалог, отбеляза Пенчева.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg