Изложение, каквото не сме имали от десетилетие – така президентът на България Георги Първанов определи 64-ия Международен технически панаир в приветствието си към участниците в деловия форум. Изложението продължава от 29 септември до 4 октомври с участието на 3202 фирми от 45 държави. Журналисти от Италия, Франция, Германия и Русия пристигнаха в Пловдив специално, за да отразят работата на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии, който е един от най-авторитетните в Югоизточна Европа, съобщиха от пресцентъра на параира.

„Експозициите на започналия днес 64-и Международен технически панаир показват, че в България се случват много добри неща, които, рано или късно, ще трябва да бъдат забелязани и от самите нас, и от нашите приятели“, заяви президентът преди да пререже лентата на Есен 2008. Според него изложението демонстрира, че интегрирането на българската икономика в европейските бизнес структури дава забележителни резултати, макар и на първоначален етап.

Все повече търговци и инвеститори оценяват новите възможности за достъп до 600-милионния пазар на Европейския съюз чрез коопериране с български компании, налице са ясни и благоприятни условия за търговия и инвестиции в България и Югоизточна Европа, добави държавният глава.

„Радвам се, че имам възможността да открия Международния технически панаир в един от най-старите и динамично развиващи се бизнесцентрове в Югоизточна Европа“, подчерта Георги Първанов. „Впечатлен съм от традиционно високия интерес, ръста на изложбените площи и новите възможности за контакти и реклама. Искам да отбележа с удоволствие, че този чудесен панаирен комплекс ни посреща обновен, с европейски вид“, каза още държавният глава.

Президентът присъства и на откриването на италианското участие. Италия е страна партньор на Есенния панаир и се представя с 397 фирми. Убеден съм, че можем да си сътрудничим много добре в интерес на нашите две държави и на съседите ни, изтъкна в своето приветствие заместник-министърът на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо. Той нарече Международен панаир Пловдив „най-важният в Югоизточна Европа“ и припомни, че у нас работят над 1000 италиански компании.

Рекорден брой новости – 211, 46 от които световни, са представени на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии. Ангажираните изложбени площи са с 12% повече, в сравнение с миналата година. На тях компании лидери от цял свят показват най-новите продукти и услуги в областта на машиностроенето, строителството, химията, екологията и водните ресурси, енергетиката, електрониката и електротехниката, транспорта и автосервизното оборудване, информационните технологии, автомобилостроенето.

15 млн. лева са инвестициите за модернизиране на панаирния комплекс през тази година. Участниците в Есен 2008 бяха посрещнати с над 50 декара нови открити изложбени площи и много атракции. За първи път изложителите могат да ползват за представянето си най-модерната рекламна медия – три екрана, излъчващи по LED-технология. Първият в страната многоетажен покрит паркинг, който бе открит за старта на форума, побира 650 коли, а общо са осигурени 1500 места за паркиране.

Снимка: БГНЕС