322 хил. лв. глоби за чужди камиони и автобуси

588
322 хил. лв. глоби за чужди камиони и автобуси

Инспекторите на Автомобилна администрация от началото на юни до момента са наложили глоби на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация на стойност 322 000 лева, като са проверили 6 000 МПС. Издадени са 336 акта и наказателни постановления, както и 75 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление).

Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация - 140, след тях са тези от Румъния - 53 и от Гърция - 10. Инспекторите са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка.

Друг обект на засилените проверки са превозите за собствена сметка. Тази дейност трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.

Инспекторите са проверили 7 030 МПС, извършващи превоз за собствена сметка и са съставили 720 акта. Следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в НАП за принудително събиране на глобите.

Най-често срещаните нарушения при тези превози са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg