34 общини кандидатстват във втората фаза на проект за обновяване на жилищни сгради

452
34 общини кандидатстват във втората фаза на проект за обновяване на жилищни сгради

34 общини с население минимум 30 000 жители в общинския център на всяка от тях могат да участват във втората фаза на проект „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Общините са: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Дупница, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Срокът за заявяване на интерес за участие е 21 януари 2008 г.

От кандидатстващите общини се очаква да разработят интегриран проект за развитие на територията, където се появи инициатива на собствениците; да определят свои представители (поне едно техническо лице и един експерт по европейска интеграция), които ще отговарят за проекта от страна на общината; да участват в организацията на информационната кампания за крайни бенефициенти и да съфинансират дейности по проекта.

Общините, участващи в проекта, ще получат техническа и финансова подкрепа при организирането на информационна кампания за привличане на крайни бенефициенти (етажни собствености), за разработването и изпълнението на интегрирани проекти.

Проектът „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” стартира през 2007 г. и е съвместна инициатива на МРРБ и ПРООН. Той ще създаде модела, по който ще работи Националната програма за обновяване на жилищни сгради и операция 1.2 „Жилищна политика” от приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.

В първата фаза на проекта на конкурсен принцип бяха избрани 5 блока в общините Бургас, Благоевград, Габрово и София (2 блока), за обновяване на цял блок и прилежащите му пространства.

През пролетта на 2008 г. ще бъдат обновени (при препотвърдено съгласие от страна на собствениците в срок до 31 януари 2008 г.) и други 9 обекта в градовете Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич и Сандански, избрани през 2007 година.

Планира се да продължи процесът на саниране на сгради и публични пространства. Участващите общини ще получат подкрепа за разработване на проекти за интегрирано развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg