34% от българите пушат

817
34% от българите пушат

Делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%. Това показват данните от последното национално представително изследване на НЦИОМ.

Мъжете, хората на възраст между 30 и 59 години и ромите употребяват тютюневи изделия по-често от останалите. 46% от участвалите в изследването твърдят, че никога не са пушили. Така отговарят предимно жените и най-възрастните респонденти.

Една пета от интервюираните са бивши пушачи. Най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже и хора на възраст между 40 и 49 години.

В момента 43% от активните пушачи, поне на декларативно ниво, твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят, само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и бедните респонденти.

За 37% от пушачите основание да се откажат от тютюна би било появяването на сериозни здравословни проблеми. Това се отнася в най-голяма степен за жените, за най-възрастните респонденти, за заможните, за жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор. Такава позиция заемат предимно хората на възраст между 40 и 49 години и високообразованите респонденти.

Влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене в закрити обществени места, въведени със Закона за здравето, не е довело до съществено редуциране на броя на пушачите у нас.

3% от интервюираните пушачи посочват, че са отказали цигарите след 1 юни тази година, като най-често това са хора на възраст между 30 и 39 години. Мнозинството от пушачите (74%) твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене.

Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни 2012 г. Това е характерно най-вече за жителите на столицата. 79% от активните пушачи в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито.

Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито. Едва 15% от пушачите твърдят, че не посещават заведения и затова забраната не е проблем за тях.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg