40% нелегална търговия с цигари заради по-високия акциз

1241
40% нелегална търговия с цигари заради по-високия акциз

До 40 процента се очаква да достигне нелегалната търговия с цигари, коментират от тютюневите компании. Причина за това е поскъпването на част от марките заради по-високия акциз от януари тази година.

Поради това все повече хора търсят алтернативни канали да си набавят цигари. В момента нелегалният пазар в страната е около 30 процента според изследване, направено от "Булгартабак", като в началото на миналата година същият показател е бил около 15 процента.

В България работят осем цигарени компании, които произвеждат над 50 марки. Всеки бранд от своя страна има различни модификации, което прави над 200 вида цигари в страната. Легалният пазар на цигарите през 2009 г. се оценява на около 15 млрд. къса, което е средно с 30 процента по-малко от предходната година. До началото на 2010 г. в цената на кутия цигари беше заложен акциз от 2.05 лв. средно, а от 1 януари косвеният данък достигна 2.92 лв..

Очаква се поскъпването от април да е около 1 лв. - 1.50 лв. Първата компания, която увеличи цените, беше "Филип Морис". Кутия "Марлборо" поскъпна до 4.20 лв. от 3.90 лв. "Мурати" се продава за 3.60 лв. вместо 3.50 лв., а "Асос" достигна до 3 лв. при 2.90 лв."Бритиш американ табако" вдигна цените на част от цигарите си. Най-сериозно е поскъпването при марката "Пал Мал Супер слимс", която ще се продава срещу 4.60 лв. вместо досегашните 3.30 лв. С 0.80 лв. е увеличена цената на "Кент" от видовете "блу", "силвър" и "уайт" до 4.80 лв. Цигари на новите цени ще се продават след изчерпване на количествата със стари бандероли. Производителите имат право да продават кутии със стари стикери до края на март.

Марките "Вог" и "Дънхил" също са с нови цени - 5.20 лв. и 6.00 лв., съответно. От началото на година "Булгартабак" вдигна цените на всичките си марки с 0.20 - 0.30 лв., като от компанията обявиха, че това увеличение е междинно и истинският скок на цигарите предстои.

Хората, които сами си свиват цигари или пушат лули, вече ще плащат акциз при единна ставка от 100 лв. на килограм. До края на миналата година за тези продукти облагането бе при ниво 4.50 лв. за 100 грама и още 10 процента върху продажната цена. Така тютюнът за пушене поскъпва по-слабо от цигарите. При качествените тютюни акцизът за разфасовка от 100 грама е 7.72 лв., или 77.2 лв. за килограм. Над 2 пъти по-евтино излизат собственоръчно направените в сравнение с кутията от магазина.

Пакет тютюн върви от 3.60 до 15 лв. От него излизат между 60 и 100 цигари. Ако се използва среден клас тютюн, една цигара излиза под 10 стотинки. В себестойността са включени още разходите за филтри и хартийки, които се купуват отделно. За сравнение най-продаваната наша марка у нас - "Виктори" струва в момента 3,60 лв., но след 2 месеца ще стане 4,80 лв. Или отделната цигара сега излиза по 18 ст., а ще стане 24 ст. след края на март.

Пушенето на собствено производство е по-евтино дори и да се използва по-качествен и скъп вносен тютюн. Такъв е английският, който върви по 10 лв. С него отделната цигара ще излезе по около 13 стотинки.

Икономическата изгода на ръчно завитите цигари обаче не е само при сравнение на сухите цифри. Когато човек си прави сам цигарата, пуши по-малко, защото производството отнема повече време. Със свиването на цигари на момента отпада пушенето и докато се шофира, а в повечето случаи и докато се ходи пеша. Освен неудобството да се завиват "на крак" има и опасност да ви упрекнат, че пушите дрога.

Прогнозите са, че пазарът тази година ще е динамичен и непредсказуем.

Освен у нас в региона ставката вдигнаха Румъния и Гърция.

По-евтини остават цигарите в съседните Сърбия, Македония, Украйна.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg