40% от българите ползват редовно интернет

635
40% от българите ползват редовно интернет

Разпространението на нформационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата се е увеличило значително през последните няколко години и резултатите от изследването на използването на подобни технологии от домакинствата и лицата през 2009 г. категорично потвърждават факта, че интернет услугите стават достъпни и предпочитани от все повече домакинства в страната, съобщават от НСИ.

Ясно се очертава тенденция на растеж, което се потвърждава от нарасналия с 4.3 процентни пункта дял на домакинствата, които имат достъп до интернет вкъщи спрямо предходната година.

Югозападният район за планиране, включващ и столицата, се отличава с най-голям дял домакинства (37.3%), които имат достъп до интернет през 2009 г., което се обяснява с факта, че в този район има най-много интернет доставчици, добра оптична инфраструктура и засилен потребителски интерес.

Делът на лицата, които регулярно използват интернет е 39.7% за 2009 г. и средният абсолютен прираст за периода 2004 - 2009 г. е 6.5 процентни пункта.

Ако през 2004 г. 41.5% от интернет потребителите са сърфирали през последните три месеца от вкъщи, то през 2009 г. този дял е 86.0%.

Най-активната възрастова група от населението, която регулярно е използвала интернет през 2009 г. е от 16 до 24 години, като пропорцията на лицата, които прекарват времето си в глобалната мрежа от тази група е нараснала с 41.7% за пет години и е достигнала 75.1% през 2009 година.

Все още е малък процентът на лицата (3.3%), които са се възползвали от удобствата на електронните онлайн пазари и са купували стоки/услуги по интернет през първите три месеца на 2009 г. На въпроса каква е причината да не използват услугите на е-търговия, 21.7% от лицата отговарят, че предпочитат да пазаруват в магазин и да видят продукта, а 19.4% посочват, че нямат нужда да пазаруват в интернет.

Докато 5.9% от лицата в наблюдаваната съвкупност между 16 и 74 г. са теглили официални формуляри от интернет, а 4.7% са ги изпращали попълнени на институциите онлайн, най-голям е делът на хората (7.9%) използващи услугите на еПравителсво за търсене на информация от интернет страница на публичната администрация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg