40% от тока през 2020 г. - от биомаса

450
40% от тока през 2020 г. - от биомаса

През 2020 г. около 38% от потребената биомаса, което се равнява на близо 837 хил. тона нефтен еквивалент, ще бъде използва на производството на електрическа и топлинна енергия. Това е записано в одобрената от правителството Национална дългосрочна програма за насърчаване използването на биомаса за периода 2008-2020 г.

Целта е да се стимулира използването на биомасата за производството на енергия като алтернатива на конвенционалните горива. В документа се изтъква, че оползотворяването на потенциала на биомасата – отпадъците от селското и горското стопанство, бита, малоценната дървесина, енергийните култури и други, може да покрие около 9% от крайното енергийно потребление на България.

Почти 3 пъти е нараснало потреблението на биомаса у нас от 1997 г. до 2005 г. Това се дължи на факта, че тя се използва предимно от населението за отопление и през този период продажната цена на дървесните горива и индустриалните дървесни отпадъци е била по-ниска, в сравнение с останалите енергоизточници.

През последните години нараства и потреблението на възстановени продукти. Това са отпадъците, получени от целулозно-хартиената, дървообработващата и хранително-вкусовата промишленост. Досега у нас са реализирани 2 проекта за изграждането на топлофикационни системи на база дървесна биомаса – отоплителната централа в Разлог, изгаряща специфичен дървесен отпадък, и топлофикационната централа в Банско, която използва дървесни отпадъци.

Най-големият индустриален проект за оползотворяване на дървесна биомаса е инсталираният 11 MW котел за изгаряне на дървесни кори в „Свилоцел” ЕАД край Свищов. Хартиената фабрика в Стамболийски пък е единственият обект за съвместно производство на електро- и топлоенергия от биомаса. Предстои инсталирането на котел за изгаряне на дървесни кори.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg