40 предприятия са се възползвали от ОП Конкурентоспособност

686
40 предприятия са се възползвали от ОП Конкурентоспособност

От стартирането на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" до момента 40 български предприятия са се възползвали от нея. Това каза Грета Добрева, ръководител на дирекцията, управляващ орган на програмата в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Иновационният форум по ОП "Конкурентоспособност" бе открит от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Критикувайте ни в аванс, отколкото впоследствие", заяви министърът на икономиката. Той бе категоричен, че иновациите са източник на растеж и конкурентоспособност.

Целта на министерството е да направи достъпен за българските предприятия ресурс за иновации в размер на милиони евро. Министър Трайков подчерта, че в дългосрочна перспектива иновациите заемат основно място в развитието на бизнеса. В икономическата си стратегия българското правителство залага на 3 основни приоритета. Те са свързани с информационните технологии, екотехнологиите и услуги, свързани със здравето.

Икономическият министър припомни, че правителството е приело като национална цел през 2020 г., до 2% от БВП да бъдат за иновации и научно-развойна дейност, при 0.5% сега. Освен това "за първи път държавата ще съфинансира до 50% от иновационни проекти, които отговарят на критериите за приоритетни", каза министър Трайков. Той припомни и че е започната работа по специален Закон за Националния иновационен фонд. В ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" има 5 основни оси.

Първата е за развитие на икономика, базирана на знанието и иновационните дейности. Нейният финансов ресурс е 246 млн. евро, което е 12.5% от ресурса на програмата. Втората ос е за повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда. Нейният финансов ресурс е 593 млн. евро, което е 63% от ресурса на програмата.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg