45 млн. лв. такси , 300 хил. лв. разходи за поддръжка

1001
45 млн. лв. такси , 300 хил. лв. разходи за поддръжка

Българо-Румънска Търговско Промишлена Палата (БРТПП) със заявление за достъп до обществена информация получи от Национална Агенция „Пътна Инфраструктура" (НАПИ) данни за приходите от такси за преминаване на моста Русе-Гюргево на р. Дунав за 2008 г. и първото полугодие на 2009 г. и размера на инвестираните средства в неговата поддръжка за периода.

През 2008 г. реализираните приходи са приблизително 33.9 млн. лв., а за първите 6 месеца на настоящата година от такси са събрани 11.1 млн. лв. Това са само постъпления събирани от българска страна за преминаване по моста в посока Русе-Гюргево. При предоставянето на информацията НАПИ подчертава, че събраните суми не се изразходват от агенцията, а съгласно Закона за държавния бюджет съществуват месечни лимити, с които суми НАПИ може да осъществява различни дейности.

Съгласно предоставената справка от НАПИ, реално извършените разходи за поддържане на Дунав мост за периода 01.01.2008 г. - 31.07.2009 г. са в размер на 300 949 лв. В тази сума с най-голяма тежест са разходите за текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане - 169 198 лв., направа на хоризонтална маркировка - 63 885 лв. и ремонт на осветлението - 47 232 лв.

Данните за драстичната разлика между събраните приходи от такси за преминаване на Дунав мост и реализираните разходи за поддръжка на моста отново повдигат въпроса за целесъобразността на налаганите такси, коментират от палатата.

С оглед на икономическата криза и намаляване на стокооборота между България и Румъния през настоящата година, премахването на таксите за преминаване на Дунав мост би имало директен положителен и стимулиращ ефект върху българския бизнес и би насърчило икономическия и социален обмен между двете страни, смятат от БРТПП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg