45% по-ниска цена на природния газ от 1 ноември

1991
45% по-ниска цена на природния газ от 1 ноември

© bnt.bg

Цената на природния газ през ноември се очаква да бъде около 130 лева за мегаватчас (MWh), което означава, че ще бъде с близо 45% по-ниска от утвърдената за октомври. Това става ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цена за следващия месец, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщи БТА.

Деница Златева изтъкна, че в периода от 11 октомври, когато "Булгаргаз" подаде заявление за цени в размер на 166,14 лева за мегаватчас, досега има чувствително намаляване на цените на газовите хъбове. Освен това са били постигнати изключително добри отстъпки за втечнен природен газ за ноември спрямо индексите на газовите хъбове. Те варират между 38 и 50% от индексите за месец напред. Затова цената, ако този тренд се запази, е по-ниска от заявената.

В сравнение с цената, която е за октомври, намалението е с около 45%, а спрямо рекордната цена, която беше за септември (353,21 лева за мегаватчас), намалението е 64%, пресметна изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Ако от април до септември средните отстъпки за алтернативни доставки са били между 1 и 6 евро, то в момента се получават отстъпки, които са много по-големи.

"В момента се отваря ножицата между оферираните цени при тръжните процедури", коментира още Златева. Тя допълни, че "Булгаргаз" продължава да нагнетява свободни количества газ в хранилището в Чирен. Вече там има около 300 млн. куб. метра. Нагнетяват се вече търговски количества. До края на октомври ще продължат да се нагнетяват всички свободни дневни количества в Чирен.

"Булгаргаз" е в процес и на финализиране на търга за втечнен природен газ за декември. През ноември спотовите цени бяха ниски. Със започване на есенно-зимния сезон се очаква за декември да има леко покачване на цените, но пак ще бъде в рамките на приемливото, смята Златева. Офертите, които са получени за доставки за втечнен природен газ, също са с добри отстъпки от индекса за следващия месец. Тя изтъкна, че за ноември "Булгаргаз" ще е в състояние да предложи цена, която е под 50 процента от борсовия индекс.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна, че в момента запълняемостта в газохранилището в Чирен е 88%, като се надява на 1 ноември нагнетяването на бъде 90%, което надвишава с 10% прага, който беше определен от Европейската комисия от 80%. "Европа се подготвя много енергично, като в Германия е 98 процента, в Италия - 95%, във Франция има почти 100% запълняемост на техните газохранилища", заяви Иванов. По думите му другият съществен елемент е, че търговете, които бяха проведени при прозрачна процедура, дават много добри резултати, защото се явяват голям брой кандидати за доставчици на "Булгаргаз". Според него именно тези търгове са изключително важен елемент, който допълнително понижи цената на природния газ. Той отбеляза, че ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас, това ще бъде най-ниската цена от месец март досега. Само за първите три месеца на годината цената на "Булгаргаз" беше по-ниска от тази. През целия останал период цените бяха твърде високи, припомни Иванов.

"Булгаргаз" ще участва на отложения търг за ангажиране на слотове за период от 5 години напред, който ще се проведе на 31 октомври, информира още Деница Златева.

Окончателните данни за цената за следващия месец "Булгаргаз" ще внесе до 9:00 часа на 1 ноември, обяви Златева.

Решението за цената ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 ноември от 15:00 часа, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg