4695 са защитените растения у нас

474
4695 са защитените растения у нас

© Pixabay

4695 са защитените растения в България, като по-голямата част от тях – 4100, са записани в Червената книга, съобщиха за вестник „Монитор“ от Министерството на околната среда и водите.

Критично застрашени от изчезване са само 595 видове, като такива са алдрованда, венерино пантофче, калопсиев дланокоренник и сибирски див тютюн. От тях има само по едно находще в страната ни.

„България е на едно от първите места в Европа по богатство на видове, съобщества и природни местообитания. С това е свързано наличието на големия брой защитени растения у нас.“, уточняват от екоминистерството.

Розовия златовръх, силивряка, теснолистия божур и белия оман са част от застрашените от изчезване растения. По данни на екоминистерството 30% от находищата на бял оман са били унищожени през 2015 г.

Ресорното ведомство е сигнализирало на прокуратурата за констатираното нарушение. Редица пролетни растения, като някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец също са забранени за бране, изкореняване и продажба от Закона за биологичното разнообразие.

Други растения, като пролетната циклама и салепите, които често са наричани с международното им име орхидеи, са под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията.

Проверки на екоминистерството през последните 4 години установили общо 16 нарушения. 4300 лв. е общата сума, с която министерството на околната среда и водите, глобило нашенците, дръзнали да заобиколят закона.

Сред нарушенията били незаконна продажба на снежно и елвезиево кокиче, разораване на част от находище на българска гърлица и теснолист божур, както и събиране на корени от лечебна ружа. Хванати били и нелегални търговци на бодлив залист.

Нашенците, които са заобиколили закона, извършили нарушенията на териториите на София и Варна. Единствено през миналата не е установено нито едно нарушение.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...