4.7 млрд. евро е държавният ни дълг в края на юли

397
4.7 млрд. евро е държавният ни дълг в края на юли

Съгласно водения от Министерството на финансите официален регистър на държавния дълг, същият в края на м. юли възлиза на 4.7 млрд. евро, от които 1.5 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.1млрд. евро външен държавен дълг, съобщават от пресцентъра на министерството.

В номинално изражение дългът намалява приблизително с 30.8 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението на дълга се дължи основно на извършените плащания през месеца. Държавногарантираният дълг през месец юли достигна до 5.7 млрд. евро. Увеличението на държавногарантирания дълг се дължи основно на получените траншове.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП възлиза на 14.9%, намалението е в размер на 0.1 процентни пункта спрямо края на предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.0%, а на вътрешния държавен дълг - 4.9% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32.7 %, а външните - 67.3%.

От началото на годината общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на 1.5 млрд. лв., от които: 1 млрд. лева по външния и 5 млрд. лв. по вътрешния дълг.

По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 53.7%, следван от тези в лева - 31.1% и в щатски долари - 10.8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...