5 български фирми подготвят площадката на АЕЦ Белене

707
5 български фирми подготвят площадката на АЕЦ Белене

Вече е избрано обединението, което ще подготви площадката в АЕЦ-Белене, каза министър Петър Димитров. В него участват пет фирми, сред които са „Енергоремонт“, „Енемона“, “Минстрой Холдинг”, „Монтажи“ и „Балканстрой“.

В момента министерството търси начин да компенсира компаниите „ЕмКо“ и „Промишлено строителство“, които са се настанили на площадката и не желаят да я напуснат.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство вече дадоха на „Атомстройекспорт" официално разрешение за строителството на АЕЦ "Белене" в България.

Стойността на проекта се оценява на близо 4 млрд. долара за двата блока от по 1000 Мвт.

През изминалата седмица стана ясно, че на дневен ред е бързото осигуряване на целеви средства за реконструкция и пуск на подобреното трасе Дебево – Любеново- Лозица – Бяла вода – Деков – Белене в размер на 10 млн. лева и ускоряване на реализацията на пътния проект за трасето Българене – Белене в размер на 20 млн. лева, който е одобрен от Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

От името на община Белене се иска целева субсидия от 11,8 млн. лева за изграждане на главен колектор ІV за новостроящите се жилищни комплекси в град Белене. В този проект са включени прокарването на 2.318 км. канализационен канал и завършващо асфалтиране на канала.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg