Държавата ще предприеме законови промени за въвеждане на драстични наказания за онези, които са под карантина след контакт или проявени симптоми на коронавирус, но не я спазват или избягат от болницата.

Те ще бъдат глобявани и ще им бъдат спирани социалните помощи, обяви след заседанието на правителството вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от Darik News

По-рано премиерът Борисов се възмути, че очакванията за самодисциплина у българите не са се оправдали и само вчера са избягали 14 души. Новите 7 вирусоносители с положителни проби за коронавирус са именно от монтанското село, откъдето е починалата вчера 66-годишна жена, стана ясно от думите на шефа на ВМА.

С тях бройката на заразени у нас нарасна на 23-ма, което доведе решението за гласуване от парламента на въвеждане на извънредно положение днес.

Заради това Борисов настоя пред здравната комисия още днес да предложи промени в Закона за здравето за глоби от порядъка на 5000 лв. при бягство от карантина.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че наблюдавайки ръста на заболеваемост и откриваемост на заразените, България се намира в основата на стръмната крива. След въведените мерки за ограничаване на заразата се е констатирало, че са налице съществени пропуски относно мерките за лицата, поставени под карантина.

Това е дало основание кризисният щаб да предложи спешни и извънредни мерки още вчера, за да може държавата да противодейства.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че според правителството именно сега е моментът да се вземат по-значителни мерки, за да се ограничи разпространението на вируса.

"Тук категорично ще е необходимо оформяне на санкционни режими. Затварянето на нощни и увеселителни заведения ще е следващата стъпка. Основна мотивация е да следваме финия баланс да опазим живота и здравето на хората, но и икономиката", заяви Томислав Дончев.

Той натърти, че това не означава спиране на стопанския стокооборот, нито пък ограничаване на правата на хората.

"Единственото, което може да се ограничи, е движението, защото не може да позволим самоволно някой, който е заразен, да напуска дома си или болнично заведение, да се разхожда свободно и да излага останалите на опасност, защото по този начин разпространява заразата", възмути се вицепремиерът.

"Извънредно положение не означава ограничаване на граждански права и никой да не прави спекулации в тази посока", предупреди Дончев. Става въпрос единствено за ограничаване на правото за свободно движение.

"Няма място за паника, просто искаме държавата да вземе всички адекватни мерки навреме и да даде гаранции за съхраняване на икономиката. Не можем да си позволим на територията на страната да влизат лица, които са потенциално вирусоносители", категоричен беше вицепремиерът.

"Не бих посъветвал никой българин да напуска страната в посока на някои от рисковите дестинации. Мерките са за период, "колкото е необходимо", каза Дончев. "Нашият стремеж е да бъде максимално кратко", обясни вицепремиерът за сроковете на ограниченията.

На първо време държавата ще провери за около две седмици дали засилените мерки за ограничаване на заразата ще имат ефект. Малдивите и Испания ще бъдат от новите държави, които ще се добавят в забранителния списък. Целият ще бъде обявен днес.

"Границите не могат да бъдат затворени, за да не се ограничава стокооборотът", обясни още Дончев и защо тази идея е била отхвърлена.

Екип вече се е заел с необходимите нормативни промени, в това число и въвеждането на глобите за неспазващите карантина, както и разширяване на правомощията на МВР при откриването на избягали или контактни лица. Още тази седмица ще стане ясно какви ще бъдат ограниченията.

Попитан дали забраните за пътуване в страни с висока концентрация на вируса ще важат за българи, които желаят да се приберат в родината, Томислав Дончев призна, че това още не е прецизирано. Много деликатен е моментът със затваряне на детски градини, защото за някои родители друг вариант за гледане на детето им няма. Тази мярка ще се прецизира допълнително.

Държавният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че терминът "извънредно положение" създава усещане за нещо много драматично, но подчерта, че България е една от европейските страни с най-малко случаи и сме направили пълна рекапитулация за възможностите за интензивно лечение, както и постъпки за нови вентилационни апарати.

Заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев пък уточни, че МВР болница е получила, както и всички останали, пълна екипировка от предпазни облекла за две седмици.