Въпреки кризата, в момента има 5000 свободни работни места,заявени от бизнеса в реалната икономика, които не се заемат,поради липсата на достатъчно добре подготвена и квалифицирана работна ръка.

Това каза пред журналисти след среща с делегация на генералната дирекция "Заетост, социални въпроси и равни възможности" на Европейската комисия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му това е причината усилията на министерството на труда да бъдат насочени към квалификацията и преквалификацията. Младенов припомни, че през следващата година по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са предвидени над 250 милиона лева, голяма част от които - за квалификация, преквалификация и обучение на безработни и незаети лица. Предвижда се обучените и преквалифицираните през 2010 година да са около 119 000 души.

Министърът апелира към завръщащите се в страната емигранти да се регистрират в бюрата по труда като безработни, тъй като в голямата си част те са висококвалифицирани и биха намерили подходяща реализация.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕС