510 млн. лв. се отделят по процедура за пречиствателни станции

441
510 млн. лв. се отделят по процедура за пречиствателни станции

МОСВ обяви нова процедура за набиране на проекти по Оперативната програма „Околна среда” за строителство на пречиствателни станции специално за населени места с над 10 000 еквивалент жители, съобщи днес министър Джевдет Чакъров в Пазарджик.

По процедурата ще бъдат разпределени 510 млн. лева. Проекти ще бъдат набирани до 15 декември. Министърът призова общините да са по-активни и по-диалогични, защото изграждането на пречиствателни станции в населените места с над 10 000 еквивалент жители до 2010 година е ангажимент на страната ни, поет пред Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на министерството. "Трябва всички да сме много активни и организирани, защото сроковете са кратки", подчерта министър Чакъров. Той направи сравнение с Румъния, която е договорила срок за изграждане на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители до 2013 година, а за селищата с население от 2000 до 10 000 жители – до 2018 година.


МОСВ отново ще изпрати писма до всички общини, които трябва да подготвят строителството на такива пречиствателни станции, съобщи още министърът и припомни, че те вече са получили такива при набирането на проекти за строителство във водния сектор, което приключи на 30 май т.г. Разчетите на МОСВ показват, че у нас има 120 населени места с еквивалент жители над 10 000 души, като предстои да се започне строителството на 54 пречиствателни станции. Останалите са готови или са на различен етап на строителство.


Днес в Пазарджик министър Чакъров откри пречиствателна станция за отпадни води, изградена със средства от ИСПА по проект, управляван от МОСВ. Пречиствателната станция в Пазарджик беше един от проблемните проекти по ИСПА заради забавяне на сроковете за изграждане, но със съвместните усилия на МОСВ и ЕК, а също е със съдействието на вицепремиера Меглена Плугчиева той беше спасен и приключен.


Министърът призова общинските власти в Пазарджик да положат необходимите усилия и да създадат организация да се реши и друг проблемен проект, финансиран от ИСПА – за изграждането на регионално депо. Той съобщи, че МОСВ вече е направило програма за започване в съкратени срокове на оставащите за изграждане 21 регионални депа,като част от системата от общо 55 регионални депа.

Направена е такава организация, че най-късно до април догодина да започне строителството на всичките 21 депа, подчерта министър Чакъров. От тях в напреднал етап на подготовка са седем – в Ботевград, Ямбол, Габрово, Кочериново, Костиндборд, Кърджали и Плевен и тяхното строителство може да започне още в края на тази година. За седем други депа има готовност строителството да започне в началото на следващата година – в Левски, Бяла, Луковит, Костенец, Стара Загора, Варна и Велико Търново. Засега със закъсняла подготовка са седем депа – в Пазарджик, Добрич, Провадия, Видин, Малко Търново и Разлог, но според министъра при добра организация и тяхното строителство може да бъде подготвено до април-май догодина.
По предварителни разчети за изграждането на регионалните депа ще са необходими около 290 млн. лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...