5.31% доходност по 10.5-годишни български ДЦК

1078
5.31% доходност по 10.5-годишни български ДЦК

Министерството на финансите (МФ) проведе успешен аукцион на 8 август за продажба на дългосрочни левови ДЦК с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца. Обемът на емисията е 50 млн. лева, а среднопретеглената доходност е 5.31%. Това е най-ниската й стойност, постигана на проведените пет аукциона за продажба от тази емисия от пускането й в обращение на 19 януари 2011 година, информират от финансовото ведомство.

В съобщението се припомня, че доходността по емисията е база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция (според критериите от Маастрихт) и поради това е приоритетна за Министерството на финансите. След последното преотваряне на емисията общият й реализиран обем в обращение достига 202.9 млн. лева, което затвърждава бенчмарковия статут на облигацията и увеличава ликвидността на вторичен пазар в дългосрочния сегмент на дълговата крива.

Регистрираната доходност е по-ниска от последния публикуван за България хармонизиран дългосрочен лихвен процент за този юни, който е 5.39%. За Полша този показател е 5.88%, за Унгария е 7.22%, за Румъния е 7.09%, а за Латвия - 5.87%. Намалението на доходността на първичен пазар през тази година е в съответствие и с наблюдавания спад на доходността, регистриран на вторичен пазар. Доходността на база реално сключени сделки показва стабилна тенденция към понижение от началото на годината, като от 5.56% за януари намалява на 5.39% през юни, добавят от МФ.

Общият номинал на заявените поръчки вчера достигна 134.8 млн. лева, което предопределя превишение на търсенето над предлагането от 2.70 пъти. Резултатът от анализа на инвеститорската база сочи, че освен банките, които са придобили около 36.2% от общия заявен и одобрен номинал, засилен интерес се наблюдава и от институционалните инвеститори - пенсионни фондове (46.6%) и застрахователни дружества (5.3%), и от инвестиционни посредници (12%).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg