5.5% безработица у нас през 2009 г., прогнозира Масларова

339
5.5% безработица у нас през 2009 г., прогнозира Масларова

Ръстът на коефициента на заетост се е повишил със 7.7 пункта през трите години на управление на правителството, заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя отчете постигнатото в областта на труда и социалната политика за трите години от управлението, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Очаква се през 2009 г. безработицата в България да бъде 5.5 на сто, каза министър Масларова. Близо 2 пъти са се увеличили включените в обучение в активни услуги на пазара на труда. С 60.9% е нараснала средната работна заплата. С 9.0 пункта е намалена общата осигурителна вноска.

Министър Масларова отчете, че средната пенсия е увеличена със 75.2%. С над 60% са намалели хората, които са на социално подпомагане, а с над 70.5% са увеличени хората, които получават добавка за социална интеграция. С 2.3 пъти е увеличен периодът на получаване на обезщетението за бременност и раждане. Тя съобщи, че общият брой на социалните услуги в общността (дневен център, кризисен център, център за социална рехабилитация и др.) е увеличен с 4.4 пъти – от 75 през 2005 г. на 332 към юни 2008 г.

88 са финансираните по Социалноинвестиционния фонд социални обекти на обща стойност 27 139.7 хил. лв. и 72 са финансираните социални обекти на стойност 8 690.0 хил. лв. по проект „Красива България”. До този момент, благодарение на програмата, са включени 51 хил. безработни, посочи Емилия Масларова.

Министерството на труда и социалната политика започва кампания за набиране на предложения за кандидатстване по проект „Красива България”, обяви министърът. До 300 000 лева е завишена допустимата обща стойност за един кандидатстващ проект, с цел комплексно завършване на обекта в рамките на една календарна и бюджетна година. Понижен е и показателят за минимално изискуемите безработни, наемани на обектите, с цел актуализацията му по отношение намалените нива на измерената безработица за страната. Крайният срок за подаване на заявления е 31 октомври 2008 г.

През юли и август 2008 г., в рамките на кампанията „Работете легално”, Главна инспекция по труда е извършила 5100 проверки на около 4800 обекта, отчете министър Масларова. Около 12% от обектите са проверени през нощта, а повече от 20% от всички проверени обекти са по сигнали на граждани от блога на МТСП www.socialni.bg. 65% от нарушенията са свързани с безопасните условия на труд, 35% - 36% – с трудовото законодателство. В 90 на сто от проверените обекти работниците се осигуряват на около 260 лв.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...