55% от трудоспособните българи никога не са спортували

1325
55% от трудоспособните българи никога не са спортували

Министерството на физическото възпитание и спорта даде гласност на националното проучване, направено сред 1200 български граждани на възраст между 18 и 65 години, относно степента на тяхната информираност за нуждата от физическа активност и системни спортни занимания. Проучването е част от проекта „Никога не е късно за ново начало", който реализира МФВС.

Проектът е на стойност 3 423 275.26 лева, осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския финансов фонд.

От проучването става ясно, че 55 % от трудоспособното население изобщо не спортува. Не спортуват и 1/3 от младежите на възраст от 18 до 25 години, 48% от хората на възраст между 26 и 35 години, приблизително 57% от хората на възраст между 36 и 45 години, 2/3 на възраст между 46 и 55 години и почти 71% от хората между 56 и 65-годишна възраст. Т.е. спортната активност намалява все повече и повече с нарастванато на възрастта. Като цяло българите знаят, че трябва да са физически по-активни, но не проявяват нужното усилие за това.

„Целта на проекта „Никога не е късно за ново начало" е да мотивираме хората, да им покажем, колко е важно да се движат, за да са здрави. Важно е да убедим работодателите да създават възможности и условия за спорт на своите служители, което ще подобри и качеството на тяхната работа", каза Соня Костова - ръководител на проекта и директор на дирекция „Административно и правно обслужване" в МФВС.

Медийният съветник на спортното министерство Красимир Панов обърна внимание, че един от проблемите е и състоянието на материалната база. Той представи макет на стадион „Академик" и подчерта, че от следващата седмица започва основен ремонт на стадиона, който ще бъде завършен до края на годината.

„Повечето от вас са запознати с усилията, които полага МФВС за развитието на спортната база, както за професионалния, така и за масовия спорт. Открихме спортната зала „Арена Армеец" София, реновираха се „Спортпалас", „Дианабад", „Белмекен", със съдействието на общините продължава изграждането на десетки площадки за масов спорт в цялата страна. Работим целенасочено за решаването на този проблем, за да мотивираме младите и трудоспособни българи към спортни занимания", допълни Панов.

Веднага след представяне на изследването, в сградата на стадион „Академик" стартира и следващата фаза на проекта - извършване на национално представително изследване на физическата дееспособност на българина.

Целта е да се установят параметрите на нормата и отклоненията от нея на лицата в активна трудоспособна възраст. Ще бъдат установени основните групи от населението с най-висок риск за здравето, свързан с обездвижването и идентифицирането на дългосрочни мерки за насърчаване на физическата дееспособност.

В рамките на изследването на физическата дееспособност на българина ще се проведат 3 самостоятелни изследвания, включващи общо 1600 души от цялата страна. Ще бъдат изследвани 800 човека в активна трудоспособна възраст, 300 работници и служители със специфичен риск за здравето и намалена двигателна способност, т.е. на такива с високо наднормено тегло, хипертония, а третата група са 500 човека - служители със силно намалена двигателна дейност на работното място.

За провеждане на това изследване ще се използват 3 национални представителни извадки - по признаците пол, възраст, образование, позиция на пазара на труда, принадлежност към групи на неравностойно положение.

По време на кампаниите МФВС ще организира дни на отворените врати за безплатно ползване на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. След провеждане на информационните кампании ще бъде направено и заключително изследване за ефекта от тяхното реализиране и ще бъдат създадени национални програми за спорт, двигателна активност и социален туризъм.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg