5.7% ръст на износа за ЕС през февруари

792
5.7% ръст на износа за ЕС през февруари

През периода януари - февруари 2016 г. износът на България за ЕС се увеличава с 2.0% спрямо същия период на 2015 г. и е в размер на 4.55 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Обединеното кралство, които формират 68.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

През февруари 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.29 млрд. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - февруари 2016 г., в сравнение със същия период на предходната, година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (39.0%) и „Разнообразни готови продукти, н.д.”1 (15.6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (37.6%).

Вносът на България от ЕС през периода януари - февруари 2016 г. намалява с 1.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 4.86 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През февруари 2016 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, намалява с 1.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.59 млрд. лева. 

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - февруари 2016 г., в сравнение със същия период на 2015 г., най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (19.9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (33.8%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2016 г. е отрицателно и е на стойност 307.6 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и е в размер на 22.9 млн. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg